Z cyklu: ŻALĘ SIĘ

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MarcinKanarek
    Classic
    • 2010
    • 25

r2r
    ten 1-2 tysie to pisałem tylko o koszcie regeneracji turbiny - na jej obronę bo wg mnie turbina to najmniejszy problem VAG-owskich jednostek do tego często daje o sobie znać a i to nie co roku wydatek w razie co > pozwala przygotować kasę i nie sra sie z reguły z dnia na dzień.
    A z resztą (jak tez i ja pisałem) masz rację lista potencjalnych fuck-upów jest spora i bardzo bolesna dla kieszeni.
    A że w najnowszych odsłonach na razie nie jest może tak źle jak było to pocieszające .
    Choć to są na razie krótkie okresy i często stosunkowo małe przebiegi.
    Ale dla przyzwoitości żeby nie stracić reszty wiernych wyznawców VAG powinien za punkt honoru postawić sobie usunięcie tych najbardziej drażliwych problemów (choćby napinacza w TSI).
    Oby się poprawiło. Kibicuję temu
  • r2r
    RS
    • 2008
    • 4720
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tak, miarka się przebrała...
    Oto temat w którym można się poużalać na wszystkie nagłe kaszany, eksplozje, "szkody parkingowe", pęknięte gumy, węże, przewody, opony...i wszystko co nie miało się prawa stać "akurat w tej chwili, tego dnia i o tej godzinie".

Pomyślałem że przyda się na forum taki temat żeby rozładować stres przy piwku/drinku/coli po wkurzeniu wywołanym nagłą awarią naszych aut. Może temat zaskoczy, a jak nie to umrze śmiercią naturalną.

Ja dziś jestem mocno zdegustowany swoim akumulatorem, który po zaledwie 4-miesięcznej kadencji, powiedział mi "goń się" i odmówił dalszej eksploatacji gdy chciałem wyjechać na wieczór do pracy. Zapasowego brak, zatem pozostał czteropak i forum, a jutro walka o reklamację - nie wiem czy z góry nie skazana na porażkę, jako iż nie chętnie rozpatruje się reklamacje na akumlatory taksówkarzom na ich korzyść. Zawsze jest, że a to "pobór prądu za duży, bo przecież chodzi taksometr, radio, radio bazowe itd." Tysiąc argumentów na NIE.

Być może nie wkurzyłbym się tak bardzo ale akcja zdarzyła mi się koło godziny 0:45 w nocy po 4 godzinach spędzonych na słupku :evil: :evil: :evil:
    Dostaję zlecenie i dupa, nic, zero życia. Dookoła płaski teren, nie ma nawet jak pchnąć auta, więc zlecenie przejął ktoś inny, a ja zadzwoniłem po ojca który przyjechał odpalić mnie z kabli, w drodze do domu zakupiłem na statoilu "napoje" i teraz siedze wkurw..ny maksymalnie

Napewno każdy z was miał podobną historię (albo będzie miał-choć nie życze nikomu :wink: ) że chciał dobrze, a wyszło "jak zawsze" i zrobił się problem+wydatek, stąd spontaniczny pomysł na taki temat w żartobliwym tonie, z nutką żalu w tle, z gatunku "że też kur... musiało akurat dzisiaj"
    Artur

Komentarz

• pleban
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 580

to może poinformuj jeszcze jaki to był AKU, tak dla potomnych
      A swoją drogą, po 4 miechach.. rozumiem, że ładowanie i pobór prądu sprawdziłeś?
      była O1 1,6 102 KM
      była O1 1,9 TDI 90 KM
      była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
      był Citroen Berlingo 1,6 HDI
      jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• sew1981
        RS
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2009
        • 10917
        • Fiat

r2r, współczuje, bo to przecież nowy aku.
        Ale tak swoją drogą zawsze się zastanawiałem jak taksiarze siedzą tyle w aucie, mają różne dodatkowe urządzenia poboru prądu włączone: jakieś ekstra lampki w aucie do czytania gazet itp.. napis taxi i parę innych rzeczy, jak to akumulator wytrzymuje. Macie jakiś mocniejszy, czy często odpalacie auto?

Komentarz

• gradek
          RS
          • 2010
          • 12882
          • Superb III (3V3)

Jako normalny użytkownik miałem kiedyś Centrę Futurę z 3 letnią gwarancją. Padł na miesiąc przed jej końcem. Centra oczywiście wymieniła AQ na nowy.
          Jeśli zwykły zjadacz chleba na gwarancję na AQ 2 lata, lub w przypadku Futury 3 lata to taksówkarze mają odpwiednio 1 rok lub 2 lata gwarancji z racji nadmiernego zużycia AQ.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
          Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
          Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• r2r
            RS
            • 2008
            • 4720
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

pleban, aku "World Batt" i chyba sie troche połaszczyłem. Facet w sklepie zachwalał, mówił że aku typowo budżetowy, ale reklamacji jeszcze nie było - więc już tak nie powie, jestem pierwszy :roll:
            Ładowanie 13,8-13,9 z wszystkimi gadżetami włączonymi, nie wiem czy trochę nie za małe.
            Aku zajechany do cna, kolor elektrolitu był na tej pipetce którą się zasysa był czerwony

sew1981, z oświetleniem jest o tyle prosta sprawa że ja np. wywaliłem z koguta standardowe żarówki w wkleiłem pasek ledowy, świeci mocniej niż przedtem a pobór mniejszy, poza tym w zasadzie nie masz jakoś dużo większego poboru niż w standardowym aucie, we wnętrzu też lamka ledowa, żadnych TV, radio z muzyką, taksometr który na postojach z reguły wyłączam (choć też jakiś minimalny pobór jednak jest), GPS z reguły jeżdżąc po mieście nie korzystam bo miasto znam (i dziwią mnie ludzie którzy jeżdżac z domu do pracy i spowrotem muszą to włączać - trafić nie umieją czy co?). Jak złapę dobrą passę w sobotnią noc to nie musze się martwić. Gorzej jak trafiają sie takie 4-godzinne kible jak ten wczorajszy. Zabijam wtedy nudę rozwiązywaniem Sudoku :lol:
            A więc nie ma tego wszystkiego aż tak dużo...
            Artur

Komentarz

• KAMILPOLSKA
              Classic
              • 2012
              • 39
              • Octavia II (1Z3)
              • CHGA 1.6 MPI 102 KM

r2r powinieneś dogadać się ze sprzedawcą przy kupowaniu akumulatora żeby nigdzie nie zapisywał że taxi i żeby był normalnie objęty gwarancją. On i tak wysyła do producenta. Ja tak zrobiłem jak kupowałem Centre, powiedziałem że wezmę ale pod warunkiem że będzie normalna gwarancja i wrazie czego będzie rozpatrywana jako auto cywilne. On się zgodził i powiedział że nikt nie musi wiedzieć że to na taxi jeździło.

Komentarz

• r2r
                RS
                • 2008
                • 4720
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

KAMILPOLSKA, to moja standardowa propozycja przy zakupie aku :wink:
                Artur

Komentarz

• bws34
                  Rider
                  • 2011
                  • 543

r2r, Wg prawa dla konsumentów masz pół roku na zareklamowanie przedmiotu z tytułu wady fabrycznej tzw"wady ukrytej". I generalnie Cię mogą cmoknąć w pompkę bo ich gówno obchodzić powinno do czego Ci ten akumulator był i jak go używałeś (o ile zgodnie z przeznaczeniem tzn samochód). Jak Ci odrzucą reklamacje to odrazu wal do UOKiK a później sąd konsumencki i bez żadnych skrupułów ich pozywaj!
                  "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• r2r
                    RS
                    • 2008
                    • 4720
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nawet nie myślałem że będę tu musiał jeszcze pisać w tej sprawie. Po sylwestrowych harcach, wychodzę dzisiaj jak normalny człowiek do pracy i znowu zaniemógł aku. Półtora miesiąca temu tez mi tak zrobił, ale dałem mu drugą szansę i naładowałem go prostownikiem, a ten sukinsyn dzisiaj ponownie nie zagadał. Już się musi człowiek wqrwiać a jeszcze rok się dobrze nie zaczął :evil:

Teraz już się nie zastanawiam, jutro walę z reklamacją - wciąż mnie obejmuje.

PS: Cały czas zastanawia mnie to ładowanie. Czy 13,8-13,9 to trochę nie za mało :?:
                    Artur

Komentarz

Pracuję...